DEFINISJONER

PLP

PLP Prosjektlederprosessen: Et begrepsapparat og en metode som beskriver en faseinndelt utvikling fra idé til et ferdig utviklet produkt/tjenesteprodukt.

Oppdragsgiver

Den personen/organisasjonen/bedriften som prosjektet utføres for. Har ansvar formprosjektmandatet (se definisjon).

Prosjekteier

Den personen/organisasjonen/bedriften som har eller tar til seg prosjektideen, ofte den/de som skal profittere på resultatet av prosjektet.

Prosjektansvarlig

Personen som har hovedansvaret for at prosjektet gjennomføres innenfor tildelte rammer. Prosjektansvarlig oppnevnes av oppdragsgiver og representerer prosjekteier i prosjektet. Leder av styringsgruppen.

Prosjektleder

Leder det operative arbeidet i prosjektet. Vanligvis engasjert av prosjektansvarlig eller oppdragsgiver. Prosjektleder er sekretær i styringsgruppen.

Styringsgruppe

En formell gruppe som representerer prosjekteierne og tar overordnede beslutninger i prosjektet. Prosjektansvarlig er leder av styringsgruppen.

Referansegruppe

En samling av individuelle ressurspersoner som har sagt seg villig til å bistå prosjektet med råd. Referansegruppen har ingen formell rolle i prosjektorganisasjonen.

Prosjektgruppe

Gruppe av personer som gjennomfører arbeidsoppgavene i prosjektet.

Prosjekt

En tidsavgrenset oppgave med en definert målsetting, avtalt budsjettramme og ressursbruk. For hvert prosjekt opprettes en prosjektorganisasjon som er ansvarlig for prosjektets gjennomføring og leveranser.

Forstudie

Et prosjekt som har til formål å avklare alternative gjennomføringsmuligheter for å nå prosjektets endelige mål, vurdere realismen i prosjektet og avgrense og definere oppgaven. Ender opp med et beslutningsgrunnlag for eventuell videreføring av prosjektet.

Forprosjekt

Et prosjekt for utvikling av planer og utredninger som er nødvendig for å kunne ta en beslutning om iverksetting av et hovedprosjekt, f.eks. utarbeidelse av forretningsplan.

Hovedprosjekt

Realisering av prosjektet gjennom utvikling og innføring til en driftssituasjon

Resultatmål

Beskriver hva som skal oppnås i aktuell prosjektfase og er derfor knyttet til prosjektets resultater og leveranser.

Effektmål

Beskriver de effektene eller gevinstene som prosjekteierne forventer å oppnå ved å gjennomføre hovedprosjektet. Ofte vil slike effekter først inntreffe en stund etter at hovedprosjektet er gjennomført og avsluttet. Effektmålet bør være knyttet til virksomhetens strategiske mål.

Milepæl

En milepæl beskriver hva som skal være oppnådd til en bestemt tid. Som f.eks. at en viktig beslutning er tatt, et delmål er nådd, beslutningspunktmøte er avholdt. Milepæler etableres for å sikre fremdriften i prosjektet.

Beslutningspunkt

Et definert, overordnet og formelt møte i prosjektet ledet av prosjektansvarlig. Her skal det tas en prinsipiell beslutning om prosjektet skal avsluttes eller videreføres.

Kritiske risikofaktorer

Risikofaktorer som vil utgjøre en kritisk trussel mot prosjektet hvis de inntreffer. Fagdokumentasjon Svarer på prosjektmandatet. Omfatter faglige beskrivelser, og vil være avhengig av prosjekttype.

Administrativ dokumentasjon

Dokumentasjon knyttet til planlegging, bemanning, organisering, styring og kontroll av prosjektet. I PLP omfatter dette: prosjektplan, statusrapport og sluttrapport.

Statusrapport

Rapport som viser hvor langt prosjektet er kommet i forhold til planen. Statusrapporten beskriver avvik med eventuelle konsekvenser, hvilken kvalitetssikring som er gjort og forslag til korrektive tiltak.

Sluttrapport

Utarbeides ved prosjektslutt. Oppsummerer om prosjektplanen er fulgt og om målene nådd. Forhold rundt kostnader og finansiering, samt viktige erfaringer som kan komme til nytte i andre prosjekter, skal beskrives.

Prosjektplan

En overordnet oversikt over mål, organisering og gjennomføring av et prosjekt. Se mal.

Prosjektmandat

Oppdragsgivers oppdrag til prosjektansvarlig. Se mal.

Denne informasjonen er hentet fra Innovasjon Norge Regional omstilling